11108241_1011646378852976_2082604573174817016_nВељко Лалић, главни и одговорни уредник часописа „Недељник“ из Београда добитник је награде „Драгиша Кашиковић“ за новинарство у Србији, а Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник „Српских недељних новина“ из Будимпеште, лауреат је признања за новинарство у дијаспори. Лалићу и Јаковљевићу награда је припала за високо професионално умеће, истраживачко и аналитичко новинарство, објективност, независност и непристрасност, као и за храброст у објављивању информација и ставова.

Признање које од 1994. године додељују Издавачка кућа „Српска реч“ и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета, за врхунски домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио новинар и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977), припало је историчару др Срђану Цветковићу за књигу „Између српа и чекића“, која је плод деценијског истраживања аутора о политичким суђењима, дисиденству у комунистичкој Србији, прогонима унутрашњег непријатеља и улози тајних служби.

Драгослав Митровић, афористичар из Цириха у Швајцарској овогодишњи је лауреат награде за збирку афоризма „Благо њима, ковчег нама“, у којој се налазе изузетно духовите, критичке и сатиричние мисли о времену у којем живимо.

Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, добитницима ће бити уручена у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, у среду, 17. јуна, са почетком у 12 часова, на годишњицу убиства Драгише Кашиковића, главног уредника листа „Слобода“ у Чикагу.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), књижевник Миодраг Јакшић и историчар Предраг Остојић (чланови). Признање ће добитницима уручити директор ИК „Српске речи“ Даница Драшковић.

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику. Кашиковић је од савременика назван „витезом српске политичке емиграције“. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични лист „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми). Кашиковић је убијен у Чикагу од припадника југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа „Слобода“, гласила организације Српска народна одбране, коју је основао научник Михаило Пупин 1908. године.
ИК „СРПСКА РЕЧ“ И
РЕПУБЛИЧКА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА НЕГОВАЊЕ
ТЕКОВИНА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s