ДОКАЗ – ФАКТИЧКО СТАЊЕ

Одломци из приказа Милијана Деспотовића


За утају пореза предви|ђена је казна, али најава да ће то снаћи и оне који се баве утајом пораза, инспирисала је афористичара Ненада Ћорилића да прикупи (не)скривене проказе да та појава не може бити „кажњива“ због односа снага које нису ни За, ни Против. Ко је за то крив Ћорилић је покушао да, некад дневнички, запише у истоименој књизи сатиричних афоризама „Утаја пораза.


Насловна страна: Сава БабићСасвим приземљен, Ненад Ћорилић се према најкраћем књижевном жанру односи са дужним поштовањем, ентузијастичким жаром и рационалним приступом. „Овај писац све оно себе посматра иронијски померено, на свој начин, које му омогућава да боље види и да најгоре у друштву претвори у најбоље у сатири.“

Сасвим скроман у свему, Ћорилић на почетку књиге каже: „Не очекујте од мене боље резултате од претходника.“ Када би то у тако крњем запису, то прихватили, онда схватамо да су то карактерна осећања скромности, али када писац том првом делу поменутог афоризма дода и ово: „Ја бих био задовољан да узмем колико и он“, онда схватамо да је то смештено у уста моћника који до моћи стиже на прљав начин. Успели су то и афористичари, али на мисаони начин. Зато се афористичари клоне свега тога, на пример власти јер, „не може и власт и част! Определите се.“ Ћорилић се определио на корист литературе додајући мудрост свету који из тривијалне игре поверене човеку, извлачи само себичну корист. Отуда он и страхује од оних снага које су „способне да прихвате све диктате из…“ Недођије. Њих народ назва марионетама јер су њихова мишљења у опреци са народом а ни марионетама није лако: „Марионете су као на иглама. Чекају да виде ко ће да вуче конце“, колико ће нас висити на том концу, нико и не пита.


Ћорилић је у афористику ушао из љубави према истини и правди, према српској сентенци, Зато афористичар и не може да буде политичар јер политичар „у политику улази из љубави, много воли паре“. Зато је Ћорилић донео исправну одлуку: „Не причам вицеве о политичарима. То што они раде није смешно.“

Није смешно ни то „када је све у реду“ јер, „злослутно звучи“ и то је утаја стварног стања чије нам приказивање саопштено у фрагментима, кроз афоризам, говори да је за много шта, нажалост, већ истекло време. Ненад Ћорилић се зато, понаша и као афористички истражитељ и утужитељ пред процесом који гномастика овде, одговорно води. Докази су фактичко стање са кога су ови афоризми пренети, у књигу, бригом и одговорношћу свог писца.

 МИЛИЈАН ДЕСПОТОВИЋ

АФОРИЗМИ ИЗ КЊИГЕ

Sticky-NotesИнспектори за сузбијање дроге одлично раде свој посао. Растурају!

У животу сам свашта радио. То је зато што сам био без посла.

Најсрећнији сам кад немам шта да једем. Знам да тај дан нећу прати судове.

Себе сматрам изузетно начитаним. Прочитао сам све што сам написао.

Трудим се да будем правичан према свима. Од сваког узимам подједнако.

Радо бисмо им дали пола Косова, али ми Срби ништа не радимо половично.

Није могао да нађе девојку све док није оставио пост на фејсбуку. А онда се омрсио.

Председник и ја смо школски другови. Заједно смо бежали са часова.

Не пијем алкохол из здраствених разлога. Пијем из задовољства.

Нико не сме да гази наш национални идентитет. Зато смо га и гурнули под тепих.

АФОРИЗМЕ ОДАБРАО ДИБ


 САТИРИЧНЕ ПИЛУЛЕ НЕНАДА ЋОРИЛИЋА

Одломци из рецензије Александра Чотрића

Utaja poraza-_nenad_corilic_-_korica

Збирка „Утаја пораза“ доноси сатирични поглед на свет из визуре писца који критички опсервира средину у којој се
налази, друштво у целини, па и све што није добро у свету у којем живимо. Аутор је минуциозно тражио одговарајуће речи за неодговарајуће поступке. Књига коју држите у рукама је као криво огледало које ствари деформише, да би их приказала реалним. Аутор смело проговара о болним темама транзиционог друштва, националним и државним поразима, изневереним обећањима, неспособности руководилаца, малодушности бирача, тешком економском и социјалном стању, медијским лажима, безочности тајкуна, резигнираности становништва и подаништву партијског чланства. Наш сатиричар не бежи од политичких тема, јер нема куда. Политика је постала све и зато немамо ништа. Ћорилић пише о политици и њеним актерима, али оно што га разликује од политичара је то што је он духовит, а политичар је смешан.

Ћорилић је афористичар који се према најкраћем књижевном жанру односи с дужним поштовањем, ентузијастичким жаром и рационалним приступом. Овај писац све око себе посматра иронијски померено, на свој начин, који му омогућава да боље види и да најгоре у друштву претвори у најбоље у сатири. Иронија и сарказам најделотворнији су у краткој форми.

Ћорилићеви афоризми су језгровити, духовити, мисаони, оригинални и вишеслојни. Његове „севчице“ имају дубину, ширину и висину, али, као четврту димензију, поседују и оштрину. Аутор ове књиге настоји да помера границе слободног стваралаштва у ширину, а естетске домете у висину. У инвективама из збирке описано је прошло и садашње, али Ћорилић има треће око и шесто чуло, те предвиђа и шта ће да буде.

Монументалне минијатуре из збирке „Утаја пораза“ говоре више него многи романи или приповетке. Ненад Ћорилић својим оштрим афоризмима боде и жигоше, и стога подсећа на лекара који лечи акунпунктуром.


Ћорилић штеди речи, али не штеди мете својих опсервација. Аутор зна да је добар афоризам оно што остане, када се одбаци све пролазно. Зато Ћорилићеви афоризми говоре и оно што не садрже. Његова књига врви од реченица са поруком и поуком. Иза њих се не ставља тачка, пошто су бесконачне.

Ћорилић се бори за боље друштво, тако што тражи лоше у њему. То лоше он и увећава у својој литератури, да би га лакше видели и други.

Афористичар успешно дефинише појаве, критикује процесе, осветљава скривено и вешто уметнички транспонује проживљено. Ова књига се брзо чита, али се о њој дуго размишља. Већина Ћорилићевих афоризама садржи обрт, од којег се врти у глави.

Универзалан афоризам не говори о актуелној ситуацији, али временом постаје све актуелнији. Кажу да се добар афоризам не заборавља. Из ове књиге памтићемо велики број афоризама и радо ћемо јој се враћати због хуморности и свевремености мисли у њој.

У књизи „Утаја пораза“ очекујте неочекивано! Верујем да сте очекивали добре афоризме, а пронаћи ћете одличне!

Живот пише романе, а афоризме мора неко духовитији. Неко попут Ненада Ћорилића.

АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ


АФОРИЗМИ ИЗ КЊИГЕ

Политика више није курва. Сад је пословна пратња.

Европа или Русија- питање је САД!

Пустите химну! Време је да се народ дигне на ноге.

Мене не можете купити. Већ сам продат!

Наш вођа нема мане. То је доказ да и њему нешто фали.

Редовно измирујем обавезе према држави. Пљујем, псујем, проклињем…

Демократија се не маже на хлеб. Њом се мажу очи.

Откако сам дошао на власт радим 24 сата. Мало ли је за две године!

Никада се нисам посвађао са женом. То су ситуације у којима не могу да дођем до речи.

 У политику сам ушао из љубави. Много волим паре.

Цео дан сам нерасположен. Жена ми је устала на леву ногу.

 АФОРИЗМЕ ОДАБРАО ДИБ 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s