У организацији библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“, Туристичке организације Златибор, а под покровитељством Општине Чајетина, становници и гости Чајетине и Златибора имали су прилике 7.и 8.августа да по осми пут буду део праве кабаретске атмосфере испуњене шармом, префињеношћу и смехом. Ова манифестација је резултат истраживачког рада и бележења ерског хумора као дела нематеријалне културне баштине овог краја, коју Библиотека успешно прати и представља већ осам година. На тај начин Летњи улични ерски кабаре је стекао статус и своје место у календару културних дешавања Србије.

     И ове године, тачније 6. августа, улични свирачи, кловнови, принцезе, циганка, господа и даме из неког другог времена и из земље бајки су делили флајере и музиком и песмом анимирали и позивали да се дође на ову манифестацију.

     Извођењем химне Летњег уличног ерског кабареа и наступом Бид бенда из Зрењанина, 7. августа, осму по реду манифестацију отворила је Бојана Божанић, помоћник председника општине.

„Чекајући повишицу“ била је тема овогодишњег конкурса за најбољег афористичара, а по одлуци жирија прву награду освојила је Софија Павловић Луковић из Ужица. Говорећи за медије добитница је истакла: „Одушевљена сам наградом и помало изненађена јер нисам очекивала да добијем прву награду у конкуренцији врсних афористичара. Значи много јер је ова награда освојена тимским радом. Дуже времена бележила сам на ову тему своје афоризме, али и својих пријатеља када бисмо се окупили у кафани. Идеја да учествујемо на овом конкурсу настала је много раније, али нам је тек ове године тема „легла“.“

      Другу награду освојио је Душан Мијајловић Адски из Ниша, а трећу Љубисав Грујић Груја из Пожаревца. Дародавци ових награда су дугогодишњи пријатељи Кабареа: Туристичка организација Златибор, хотел Чигота, музеј „Старо село“ у Сирогојну и студентско одмаралиште „Ратко Митровић“ који су дали специјалну награду Александру Чотрићу. По мишљењу жирија, господин Чотрић већ седам година учествује на Конкурсу за најбољег афористичара који расписује Библиотека и освајао је награде. Председник жирија, Зоран Богдановић истиче: „Што је Новак Ђоковић у тенису, то је постао Александар Чотрић на пољу афоризма на манифестацији Летњи улични ерски кабаре.“

     „Смешна страна Златибора“ филм у којем су учествовали глумци Народног позоришта из Ужица, под будним оком Слободана Љубичића, првака драме овог позоришта, представља срж и главну нит ове манифестације. Оно што је бележено годинама уназад, оно што је преношено усмено или писаним путем, нашло се у овом филму очаравајуће упаковано у пакет смеха, мудролија, надмудривања, у пакет правог ерског хумора.

     „Нишка кабaришка“ у извођењу Иване и Мирољуба Недовића, глумаца из Ниша, зачинила је Кабаре још једним приказом хумора са југа Србије у свим његовим бојама и специфичностима.

    Уз старе знанце и пријатеље Кабареа, музичаре из Зрењанина и уличне свираче, кловнове, принцезе…летња ноћ уз звуке саксофона, игру и песму у Чајетини трајала је до дубокo у ноћ. Позоришна застава као да није хтела да се спусти и угаси и прекрије звезде на небу, свеће на коцкастим столњацима, фењере, утиша песму, смех и добро расположење.

     У суботу, 8. августа у нешто скраћеној и мало измењеној верзији, у кабаретској атмосфери могли су уживати и гости на Краљевом тргу на Златибору.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s