Priznanje ŽikišonKonkurs satire i humora „Živojin Pavlović Žikišon 2015“ je stigao do kraja, stručni žiri je sistemom bodovanja nagradio devet autora, a dvostruko priznanje Žikišon za aforizme i priču poneće u Novi Sad Zoran Doderović, dok Žikišonovo priznanje za pesmu pripada Miloju Veljoviću iz Beograda. Dobitnik nagrade „Zoran Matić Mazos“ je i ove godine Leskovčanin Zoran M. Jovanović.

Član sva tri žirija koji su radili na bodovanju radova bio je Rade Đergović, satiričar iz Šapca. Ostali članovi žirija su bili sledeći književnici, satiričari, aforističari i pesnici: Peko Laličić iz Majdanpeka iGoran Mrakić iz Temišvara (Rumunija) za aforizme, Vesna Denčić iz Beograda i Dejan Đorđević iz Grdelice za satiričnu pesmu iPerica Jokić iz Berana (Crna Gora) i Vladimir Dramićanin iz Beograda za satiričnu priču. Zapažanje žirija je da nekoliko autora nije ispoštovalo temu konkursa za aforizme „Pu, spas za sve nas“, tako da radovi tih autora nisu ušli u konkurenciju za nagrade.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja Žikišon, kako je već navedeno, su: Zoran Doderović(šifra: Kakao) iz Novog Sada u kategorijama aforizmi, gde se posebno izdvojio aforizam:„Duh prošlosti vreba u praznoj boci, a mi spas tražimo u punoj“, i satirično-humoristična priča, za priču „Deset deka mozga“, i Miloje Veljović iz Beograda u kategoriji satirično-humoristična pesma, za pesmu „Zablude“. Diplome za drugo i treće mesto pripale su, za aforizme: Bratislavu Kostadinovu (šifra: Šesti čovek) iz Kruševca i Igoru Krišanu(šifra: Minas Tirit) iz Zrenjanina, i za satirično-humorističnu priču: Emilu Strniši (šifra: Jedan iz Arke) iz Splita (Hrvatska), za priču „Velike tajne malih majstora“, i Predragu N. Rašuli (šifra: Kriva cesta) iz Sremske Mitrovice, za priču „Konferencija za štampu“. Dobitnici dve ravnopravne diplome za satirično-humorističnu pesmu su: Dragan Matejić(šifra: Aleksandar) iz Kruševca, za pesmu „Baba mi reče da napišem pesmu“, i Veselin Gajdašević (šifra: Za decu i obrasle) iz Feketića, za pesmu „Barijere mega karijere“.

Karikatura autora Nikole Otaša, tema konkursa "Živojin Pavlović Žikišon 2015"

Organizacioni odbor Satirične pozornice Žikišon je odlučio da specijalna nagrada „Zoran Matić Mazos“ i ove godine bude dodeljena Zoranu M. Jovanoviću (šifra: Dva’es pet po turu) iz Leskovca. Njemu je pored diplome pripada izložbeno opremljena karikatura Nikole Otaša koju je na najbolji i najprecizniji način opisao aforizmom, a koji ujedno može da bude i aforizam sam za sebe: „U očekivanju da nas uvede u mirnu luku, vođa nas je nasukao na brdo obećanja!“

Nagrađeni radovi će biti narednih dana predstavljeni na Žikišon Blogu, a nagrađeni i zapaženi radovi sa ovog konkursa biće objavljeni u narednom zborniku retrospektive radova sa konkursa „Živojin Pavlović Žikišon“ koji je planiran posle konkursa 2016. godine.

Na konkurs „Živojin Pavlović Žikišon 2015“ svoje radove je poslalo 55 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Austrije u sve četiri kategorije; aforizme 32 autora, satirično-humorističnu pesmu i priču po 22 autora, dok je aforizam na temu karikature poslao 21 autor.

Organizator se zahvaljuje svim učesnicima konkursa i čestita nagrađenim autorima.

Festival satire i humora „Satirična pozornica Žikišon 2015“, u organizaciji Književno-umetničke asocijacije „Artija“ i saradnji sa Kulturnim centrom Paraćin, biće održan sredinom novembra u Pozorištu Paraćin kada će biti uručene nagrade i predstavljene nove knjige satire i humora u izdanja KUA „Artija“, a u foajeu pozorišta otvorena izložba originalnih karikatura i stripova Zorana Matića Mazosa (1960-2010). Ostali detalji i spisak učesnika biće naknadno objavljeni.

Organizacioni odbor
Satirične pozornice Žikišon

Vladica Milenković, s.r.
zastupnik KUA „Artija“
i Satirične pozornice Žikišon

Izvor: KUA „Artija“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s