Жири редакције „Носорога“ за избор НАЈБОЉЕГ САТИРИЧАРА СРПСКЕ за 2015. годину, у саставу: Анђелко Ердељанин (председник), Мића М. Тумарић и Зоран Додеровић (сви из Новог Сада), донео је, једногласно (и једнодушно), одлуку да се ово признање додели доктору СЛОБОДАНУ ЈАНКОВИЋУ из Бањалуке. Слободан Јанковић, ветеран српске сатире, дугогодишњи сарадник часописа „Носорог“ и других хумористичко-сатиричних издања, аутор више књига, остварио је и у протеклих годину дана (од септембра 2014. до септембра 2015. године) изузетне резултате. Само у „Носорогу“ је објавио око 200 афоризама и серију кратке сатиричне прозе, а у овом периоду изашло му је и друго издање књиге „Болнички афоризми“. У Јанковићевим афоризмима и прози (приче, козерије, цртице) препознајемо све особине добре сатире: духовито критичко сагледавање друштвене стварности, жигосање негативних појава међу носиоцима власти, власницима моћи, капитала и утицаја, као и разних људских слабости, злоупотреба и неподопштина, понекад у црнохуморном (циничном) контексту а чешће с добродушним прекором и поукама мудрости аутора, поседника огромног људског, професионалног и књижевног искуства. Посебан шарм афоризмима и другим текстовима Слободана Јанковића даје списатељска употреба медицинске терминологије у некаквом свеопштем болничком амбијенту у фигуративном (метафоричном, параболичном) смислу.

            SlobodanJankovic    Иако се име Слободана Јанковића жирију суверено наметнуло као прво, треба рећи да Јанковић није био без достојне конкуренције. Напротив. И остали кандидати (не сви подједнако, разуме се) заслужују да (неке наредне године) буду носиоци признања НАЈБОЉИ САТИРИЧАР СРПСКЕ. То се пре свега односи на Миладина Берића (који је награђен пре две године), Живка Вујића, Грују Лера, Станислава Томића (најмлађег кандидата), Динка Османчевића и Јову Николића (који је награђен прошле године). Запажени су и вредни пажње афоризми Ђорђа Латиновића и Живка Ђузе, поменуте су награде на конкурсима које је добио Милад Обреновић, као и афоризми Милана Куруџе (који није био на списку номинованих кандидата). Међу њима треба тражити, идућих година, кандидате за ово признање.

                Жири је заузео начелан став да, засад, иако правила то допуштају, не треба поново награђивати ауторе који су ово признање већ добили. Ово је сувише „млада“ награда, тек четврти пут се додељује, па би било неприлично, а и контрапродуктивно, да се награди неко ко је већ награђен (иако је можда поново показао резултате који заслужују признање). Жири сматра да треба сачекати да ова награда напуни бар десет година, па да се некоме поново додели, и тај свој став препоручује и будућим члановима жирија, који ће наредних година имати част да изаберу НАЈБОЉЕГ САТИРИЧАРА СРПСКЕ.

У Новом Саду,

ЖИРИ:

Анђелко Ердељанин, председник

Мића М. Тумарић

Зоран Додеровић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s